TwoBillionEyes

TwoBillionEyes
E-mail: info@twobillioneyes.org
Website: www.twobillioneyes.org
Facebook: www.facebook.com/twobillioneyes


Bijan Azami over TwoBillionEyes

Waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen?
“Mijn hele leven ben ik opgevoed door mijn ouders met het idee dat je dienstbaar moet zijn. Vier jaar geleden hoorde ik dat er 1 miljard mensen niet over een bril kunnen beschikken. Voor mij was het een dubbele schok om dat horen. In eerste instantie dat het getal zó hoog is en ten tweede dat ík, als opticien nota bene, dat niet weet.”

Wat is de filosofie van TwoBillionEyes?
“Wat de mensen onderscheidt van de rest van de schepping is zijn verstand. Het is je verstand waarmee je jezelf kunt ontwikkelen, waardoor je grip hebt op je eigen leven en een rol kunt spelen in het leven van andere mensen. Het belangrijkste zintuig dat het verstand helpt om te ontwikkelen is zicht. Als ik kijk naar de mensheid, hebben we balans en harmonie nodig. De verschillen tussen de mensen die wel en niet over kennis beschikken is erg hoog. En we hebben iedereen in deze wereld nodig om een betere wereld te creëren. Ik geloof dus ook dat wij deze mensen in ontwikkelingslanden juist nodig hebben. Ze zijn niet zielig, we hebben elkaar nodig. Ook al zien wij ze niet in het westen, ze zijn er wel en hebben invloed op de balans in de wereld en daarmee ook op hoe het hier gaat.”

Waarom vond jij dat er iets moest gebeuren?
“Een miljard mensen die zonder bril zitten is en structureel probleem. Dan kun je er een heleboel brillen naar een continent als Afrika brengen, maar voor 1 miljoen inwoners is maar één opticien beschikbaar. Ik ging dus eerst kijken wat er tot nu toe al wordt gedaan en wat het structureel kan oplossen door zaken met elkaar te combineren. Ik wilde substantiële veranderingen brengen. Met meer van hetzelfde kan je niet 1 miljard mensen van een bril voorzien. We hebben gewoonweg niet genoeg opticiens in de wereld. In Afrika heeft 90 procent van de bevolking geen elektriciteit of kan daar moeilijk over beschikken. Water is op sommige plekken ook moeilijk te verkrijgen. Dat zijn geen ideale omstandigheden als je een optiekzaak wil beginnen. Daarnaast moet je personeel hebben dat kundig is: iemand die een slijpmachine kan bedienen, maar ook weet hoe deze onderhouden moet worden. Dus wat moet er gebeuren? Er moest een bril komen die wel beschikbaar is, wel betaalbaar is maar ook nog eens sterk en duurzaam én mooi is om te zien én alsof dat nog niet genoeg is: hij moet ook nog eens individueel instelbaar zijn.”

Wat gaat de stichting precies doen?
“Wij hebben een bril ontwikkeld die voldoende tot heel goed aan al die voorwaarden voldoet. Deze bril kun je op locatie binnen een paar minuten zonder stroom, water of machines in elkaar zetten. Er is niet veel technisch verstand voor nodig. Ik laat in China deze glasbrillen maken waarbij de glazen al geslepen zijn in een ovale vorm en geboord zijn maar nog niet geassembleerd. Door een simpel trucje kun je de bril in zes verschillende pd’s assembleren binnen een paar minuten. Er zijn al organisaties die brillen distribueren. Daarvan zijn er al verschillende die gebruik willen maken van ons concept.”

Op welke landen richt jij je met de stichting?
“We zullen in eerste instantie actief worden met een pilot in een aantal landen, zoals Kenia, Ghana, Rwanda, Zuid Afrika, en ik heb ook een ingang voor Chili. We willen dit concept niet alleen gaan gebruiken voor ontwikkelingslanden. Ook in Nederland zijn er mensen met weinig geld die niet over een bril kunnen beschikken. Daarom heb ik contact opgenomen met de Voedselbank, die heel enthousiast en positief reageerde. Ook hier zullen we een pilot mee gaan doen. Het is voor mij dé uitdaging om zoveel mogelijk mensen te bereiken die onderin de piramide zitten.”

Hoe implementeer je je stichting in de winkel?
“Ik vraag geen geld aan mensen en probeer mijn zaak gescheiden te houden van TwoBillionEyes. Het bijzondere is dat acht mensen uit het team van TwoBillionEyes klanten van mij zijn. Die komen uit hele verschillende disciplines. Het zijn juist de mensen die je nodig hebt om een internationale organisatie op te zetten.”

Hoeveel ben je met de stichting bezig?
“Als je zaken doet in China moet je er heen. Op deze manier kun je ook de omstandigheden in de fabrieken controleren. Ik heb gelukkig tien mensen om me heen die mij heel intensief helpen. In mijn optiekzaak heb ik een bedrijfsleidster aangenomen, zodat ik vier dagen in de week kan werken aan de stichting. In deze oprichtingsfase ben ik zeker vijf van de zeven dagen bezig met TwoBillionEyes. Dat betekent een roofbouw op jezelf en je gezinsleven. Toch ga ik hier mee door, ik heb een hele lieve vrouw die daar begrip voor heeft en wanneer het nodig is me tot de orde roept.”