NUVO luidt noodklok bij Grapperhaus

Na een reeks van inbraken en diefstallen werd eind juni een nieuw dieptepunt bereikt: in Oosterbeek kwam een overvaller de optiekwinkel binnen en nam de medewerkers onder schot. Als vertegenwoordiger van de optiekbranche maakt de Nederlandse Unie Van Optiekbedrijven (NUVO) zich grote zorgen over het toenemend aantal inbraken in optiekzaken waarbij grof geweld wordt gebruikt. Daarom luidt de NUVO nu de noodklok middels een brief aan Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.

Ramkraken waarbij auto’s worden ingezet zijn steeds vaker aan de orde. Daders weten precies wat ze zoeken en in een recordtempo worden dure merkbrillen en zonnebrillen weggegrist. Het tv-programma Opsporing Verzocht heeft een aantal keren aandacht besteed aan deze toenemende trend. De emotionele impact voor medewerkers na een gewelddadige inbraak is enorm en de materiele schade is vaak aanzienlijk.

Tot voor kort waren de meeste inbraken buiten de winkeltijden. Dat veranderde echter op 22 juni in Oosterbeek, toen er bij de overval een vuurwapen en pepperspray werd gebruikt. Met deze overval is wat de NUVO betreft duidelijk een grens overschreden en daarom vraagt de brancheorganisatie de aandacht van minister Grapperhaus. In een brief aan de minister schrijft NUVO-directeur Bas de Nes: “Wij vrezen voor een verder toenemende trend en maken ons grote zorgen over het welzijn van de medewerkers in de optiekbedrijven.” De NUVO verzoekt Grapperhaus de toenemende trend in de optiek ook kenbaar te maken bij en te behandelen tijdens het overlegorgaan tussen justitie/politie/retail. In 2019 ging de NUVO zelf al in gesprek met de politie om nauwer samen te gaan werken. Anton Jansen, voorzitter van het Platform Veilig Ondernemen in Nederland (onderdeel van de politie) sprak toen met Bas de Nes over samenwerking op het gebied van preventie en opsporing. Een gesprek tussen de NUVO en de politie staat nu wederom op de agenda.

Als NUVO adviseren wij de leden over hoe om te gaan met deze toename van agressie, mogelijk met het aanbieden van trainingen over dit onderwerp. Bas de Nes wil alle leden dan ook van harte uitnodigen de NUVO te overstelpen met alle mogelijke informatie over criminaliteit. Heb je vragen over dit onderwerp? Hierover kun je als lid natuurlijk ook altijd bij de ledenservice terecht.