Brute overval met vuurwapen op opticien in Oosterbeek

Rijks Optiek in Oosterbeek is maandag 21 juni slachtoffer geworden van een gewelddadige overval. Vlak tegen sluitingstijd kwam de overvaller de winkel binnen en nam de medewerkers onder schot, dwong hen met veel verbaal geweld om op de grond te gaan liggen en spoot een enorme hoeveelheid pepperspray in hun ogen. Vervolgens ging hij doelbewust de winkel rond en nam diverse kostbare Cartier en Bentley monturen uit de winkel mee.

We spraken met Mariëtte Flipse van Polman Opticiens, waar Rijks Optiek onder valt;  “Dit gaat buiten alle perken. De medewerkers zijn gelukkig fysiek in orde, maar de schrik zit er goed in en ze hebben een flinke klap te verwerken de aankomende tijd. Er is wel eens eerder ingebroken en een zonnebril gestolen. Vorig jaar kwam er zelfs een motorscooter door een pui, maar dit gaat nog een stap verder. Nu komen ze aan je mensen, dat maakt ons echt boos!”

Ook de NUVO werd om een reactie gevraagd door diverse media. Helaas kunnen wij niet anders dan deze treurige trend bevestigen. Bas de Nes zegt hierover; “Tot vijf jaar geleden werd er ’s nachts ingebroken. Maar zeker de laatste vijf jaar wordt daarbij grover geweld gebruikt. Auto’s die door de pui worden geramd en deuren die er met een hamer worden uitgeslagen, waarbij er soms 10.000 tot 20.000 euro aan duurdere spullen wordt weggehaald.”

Onacceptabel
Dat de maat vol is mag duidelijk zijn, het is belangrijk dat dit toenemende geweld in de optiekbranche op de agenda bij de overheid komt te staan.  Bas vervolgt; “Het is bizar dat men nu overvallen pleegt gebruikmakend van wapens, het personeel loopt hierbij een hoog risico voor ‘slechts’ de diefstal van brillen of zonnebrillen. Het is hoog tijd dat de overheid met harde maatregelen komt, de NUVO gaat dit ook zeker aanhangig maken. De eerste stap is een brief richting de Minister van Justitie en Veiligheid waarin wij zijn aandacht vragen voor dit probleem. Het wordt criminelen nu te makkelijk gemaakt en de straffen voor dit soort delicten zijn te licht. Dit is niet langer acceptabel.”

Zie hier het nieuwsbericht; Brute overval op opticien Oosterbeek

Advies
Wat kun je als ondernemer zelf doen om je te wapenen? We weten inmiddels dat daders het hebben voorzien op specifieke, dure monturen en zonnebrillen, die het goed doen op de tweedehands markt. Ook bij de overval in Oosterbeek was het duidelijk dat de daders goed op de hoogte waren van welke monturen er verkocht werden en waar deze lagen. Het advies van de NUVO is dan ook om bij vermoedens van voorverkenning in de winkel, te laten merken dat de verkenners gezien en opgemerkt zijn.

Daarnaast is het al vaker voorbij gekomen, maar ook nu is het advies van de politie aan de optiekwinkel om de duurdere monturen en zonnebrillen ’s nachts niet in de winkel te laten liggen, maar in een kluis. Vermeld dit dan ook overdag bij die brillen, met informatiebordjes. Een andere tip van de politie is om te overwegen om voor de brillen in het hoge segment een bezichtiging op afspraak te plannen.

Ga waar mogelijk in gesprek met beheerders van het winkelgebied, over maatregelen zoals plantenbakken, betonblokken of paaltjes om de winkels af te sluiten. Dit alles natuurlijk naast rolhekken, beveiliging en alarminstallaties.