Vakantie naar het buitenland, hoe zit dat?

Met de vakanties voor de deur én corona nog in het land krijgen we vaak de vraag; hoe zit dat nu? Mag mijn werknemer op vakantie naar een land met kleurcode oranje? En wat als het reisadvies verandert terwijl mijn medewerker daar nog is? We hebben het voor je uitgezocht!

Het allerbelangrijkste advies is: communiceer met medewerkers voordat deze op vakantie gaan over wat de gevolgen (kunnen) zijn.
Gaat de werknemer naar een geel gebied? Dat betekent dat de medewerker na thuiskomst niet in quarantaine hoeft en dus gewoon weer aan het werk kan. Gaat de reis naar een land met de kleurcode oranje dan mag dat volgens de overheid alleen als de reis echt noodzakelijk is. Vakantie vieren in landen met kleurcode oranje valt daar niet onder. Een reis naar een land met kleurcode rood raadt de overheid af, omdat de situatie daar levensbedreigend kan zijn.  Je kunt een medewerker niet verbieden om naar een oranje of rood gebied te gaan, maar je mag dit uiteraard wel bespreken en het afraden. Als werkgever heb je tenslotte ook zorgplicht naar de rest van het bedrijf. Omdat de  kleurcodes per land en de bijbehorende reisadviezen continu wijzigen is het belangrijk om te weten waar je de meeste actuele informatie kunt vinden. Kijk hiervoor op de website www.nederlandwereldwijd.nl. Hier vind je de kleurcode per land en de meest up-to-date reisadviezen.

Voor meer informatie zie onze Q&A pagina over medewerkers en corona.