Inbraak bij Jansen Opticiens

Zoetermeer, dinsdag 26 mei 2020 – En ja hoor, weer een inbraak. Rond vier uur in de vroege ochtend werd optiekondernemer Willem Jan Jansen uit zijn bed gebeld. Ongenode gasten hadden zich toegang verschaft tot zijn winkel in winkelcentrum Rokkeveen. Het goede nieuws: de buit was minimaal. De schade helaas niet.

“Op de camerabeelden kun je zien hoe de inbrekers te werk gingen”, zegt Willem Jan. “Het lijken me jonge gasten, ik denk nog geen twintig. Ze kwamen op een damesfiets. Van hun moeder misschien? Je ziet op de beelden hoe ze stenen gooien totdat de ruit het begeeft.” Helaas zijn de inbrekers niet goed te herkennen. “Ze droegen van die hoodies.” Willem Jan vermoedt dat ze al eens eerder poolshoogte hebben genomen. “Ze waren overduidelijk op onze Cartier-collectie uit, want ze namen de kortste weg naar de plek waar die dure brillen te vinden waren. Dat wil zeggen: overdag. Want we weten dat je met Cartier nu eenmaal de aandacht trekt, ook van mensen die er niet voor willen betalen. Daarom bergen we ze na sluitingstijd veilig op in lockers.” Een streep door de rekening van de crimineeltjes: “Uiteindelijk hebben ze alleen maar wat lege Cartier-etuis meegenomen.” Nauwelijks buit dus, maar de schade is er niet minder om.

Greppel
Over het politieoptreden is Willem Jan niet bijster enthousiast. “Ze suggereerden me aangifte te doen, maar toen ik me meldde bij het bureau zeiden ze me dat dat online moest. Nou, dat hadden die agenten me dan wel meteen kunnen vertellen. Dat had me de rit bespaard.” Overigens kwamen een dag later twee agenten bij Jansen Opticiens melden dat de lege etuis in een greppel waren aangetroffen. “En ook kleding in plastic tassen, waarschijnlijk de hoodies die de daders bij de inbraak droegen. O ja, nu ik videobeelden blijk te hebben moet ik voor de aangifte toch een afspraak maken op het politiebureau. Online mag in dat geval niet…”

Gehavend
Voorlopig ziet de winkel van Jansen er gehavend uit. De glasservice kwam anderhalf uur na het voorval de schade provisorisch herstellen “met zo’n plakruit. De definitieve reparatie zal nog wel zo’n twee weken duren.” Een strop voor Jansen Opticiens, want de schade aan de winkel is niet verzekerd. “Bij een opstalverzekering is de eerste 1000 euro meestal toch voor eigen rekening, dus dat vind ik niet de moeite”, verzucht Willem Jan. “Het zijn toch al barre tijden. Dan kan dit er ook nog wel bij”.

Op 29 april werd bij Groenhof Optiek in Amstelveen de complete DITA-collectie gestolen. Het verhaal lees je hier.
In de nacht van 13 op 14 mei werd bij Bril & Meer Optiek in Vinkeveen de volledige zonnebrillencollectie gestolen. Lees hier meer.