Snelle behandeling redt zicht: campagne van start

Bijna de helft van de mensen met ernstige bijziendheid (hoge myopie) is onvoldoende voorgelicht over de risico’s. Dit blijkt uit onderzoek van Dr. Monica Ravenstijn, oogarts in opleiding aan de VU Amsterdam. In reactie hierop hebben de Oogvereniging en het Oogfonds een landelijke campagne gelanceerd om de voorlichting vanuit de optiek te verbeteren en mensen met bijziendheid te informeren over acute oogklachten.

Deze week is een bijzondere mijlpaal voor dr. Monica Ravenstijn. Zij promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek toont aan dat veel mensen met hoge bijziendheid niet genoeg voorlichting hebben gehad over hun verhoogde risico op acute oogklachten. Vaak komen zij meer dan drie dagen te laat bij een oogspecialist, omdat zij niet weten dat de klachten grote gevolgen kunnen hebben voor hun zicht.

Actie van de Oogvereniging en het Oogfonds
De Oogvereniging en het Oogfonds hebben op hun eigen manier bijgedragen aan het onderzoek. Nu zetten zij zich in voor de juiste en vroegtijdige voorlichting aan mensen met bijziendheid. Deze week start een landelijke campagne. De NUVO en de NvvO (Nederlandse vereniging van orthoptisten) steunen de actie. NUVO-leden ontvangen een brief waarin oogzorgmedewerkers in de optiek worden opgeroepen om extra aandacht te besteden aan dit probleem. Houd de post in de gaten en help mee!

Lees hier meer over de campagne!