Gewapende overval optiekzaak Amstelveen

15 maart 2023 – Op de ochtend van 14 maart vond een gewapende overval plaats op een opticien in Amstelveen, waarbij twee daders met een aanzienlijke hoeveelheid brillen op de vlucht sloegen. Gewapend met vuurwapens bedreigden ze zowel personeel als klanten in de winkel. Inmiddels zijn de verdachten opgepakt.

Overval

De mannen kwamen de brillenzaak aan de Van der Hooplaan rond 10.30 uur binnengelopen, vertelt een woordvoerder van de politie. Naast het personeel waren daar op dat moment ook andere klanten aanwezig. Uit hun verklaringen wordt duidelijk dat de mannen de vuurwapens waar ze mee dreigden ook echt bij zich hadden. Wat zich vervolgens precies heeft afgespeeld in de winkel is nog onduidelijk. Wel is bekend dat de mannen er met een buit brillen vandoor zijn gegaan, maar hoeveel dat er precies waren kan de woordvoerder niet zeggen.

Meerdere voorbijgangers waren getuige van hoe de daders vervolgens in een auto stapten en op de vlucht sloegen. Op z’n minst een van hen heeft het kenteken van de vluchtauto onthouden. Bovendien werd in de Spaanse Aaklaan – enkele straten bij de brillenzaak vandaan – ook een wapen gevonden dat veel wegheeft van een (semi-)automatisch vuurwapen.

ANPR-hit

De politie startte daarop een grootschalige zoekactie met onder andere een helikopter, waarbij de nadruk lag op mogelijke vluchtwegen. Zo stond de politie enige tijd langs de A9 en enkele provinciale wegen in Amstelland en Haarlemmermeer te posten in de hoop de vluchtauto van de verdachten te spotten.

Ze kregen de verdachten niet in het vizier, maar dat veranderde aan het begin van de middag. Toen registreerde een snelwegcamera boven de A10, A7 of A8 aan op het kenteken van de verdachten en sloeg alarm. Na de ANPR-hit ging de politie erachteraan en hield de mannen aan.

Bron: NH Nieuws