Exclusieve brillen, voornamelijk Cartier, doelwit voor inbrekers

Gisteren werd bij Omroep Gelderland aandacht gevraagd voor drie verschillende inbraken in Apeldoorn, Deventer en Zwolle. Bij alle drie de inbraken valt het op dat de daders het op hetzelfde merk voorzien hadden, namelijk Cartier. Deze drie voorbeelden zijn helaas niet de enige: in de afgelopen maanden komen duurdere brillen, waaronder met name Cartier, herhaaldelijk terug in de nieuwsberichten. Directeur Bas de Nes benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om ’s avonds diefstalgevoelige brillen in de kluis op te bergen. “Laat permanent weten dat je de monturen ook daadwerkelijk opbergt.”

Cartier monturen gestolen
Dure monturen van Cartier werden gestolen bij inbraken in Apeldoorn, Deventer en Zwolle. Mogelijk gaat het bij deze drie inbraken om dezelfde daders. De politie vermoedt dat een donkerkleurige cabrio met de inbraken te maken heeft. De politie roept op om je te melden als je meer informatie hebt over deze inbraken. Het uitgezonden fragment kun je hieronder bekijken.

De vragen die de politie stelt zijn als volgt:

  • Wie kan iets vertellen over deze inbraken?
  • Wie kent de personen op de beelden? Eventueel in combinatie met de zwarte auto?
  • Wie kan iets zeggen over de gestolen (zonne)brillen? Misschien zijn ze ergens te koop aangeboden?

Bescherm dure brillen
NUVO directeur Bas de Nes benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om ’s avonds diefstalgevoelige brillen in de kluis op te bergen. “Laat permanent weten dat je de monturen ook daadwerkelijk opbergt: plaats bijvoorbeeld aankondigingen in de winkel, etalage en vitrine zelf”, aldus Bas. “Indien er ‘verdachte personen’ in de winkel komen, ga naar ze toe en spreek ze aan. Het is belangrijk om camera’s te richten op de dure brillen, met name overdag, dan zijn de personen ‘herkenbaar’. Check ook of de camera’s up to date zijn: digitaal en van goede kwaliteit.”

Oogwereld Damme
Eind augustus was het raak bij Oogwereld Damme. Zaterdagnacht 22 augustus probeerden drie mannen met een glassnijder een gat te maken in de glazen pui. Toen dit niet lukte, sloegen ze met behulp van een steen de pui volledig aan diggelen. Op camerabeelden is te zien dat één van de inbrekers bij binnenkomst duidelijk wijst richting de hoek met de exclusieve monturen. De buit bestond onder andere uit J.F. Rey monturen. De politie was binnen drie minuten ter plaatse, helaas waren de daders al binnen twee minuten weg. De vluchtauto met daarin de drie daders werd snel gevonden en een van de daders kon worden gepakt, de overige twee zijn ter voet weggevlucht. Gelukkig is een deel van de collectie inmiddels weer terug naar de optiekwinkel. Om in de toekomst inbrekers nog meer af te schrikken zijn er nieuwe maatregelen genomen. Zo gaat er direct ‘een grote bak licht’ aan als het alarm wordt geactiveerd. Oogwereld Damme denkt nog na over een rookgordijn.

Koopman Optiek
In de nacht van dinsdag op woensdag 9 september werd er ingebroken bij Koopman Optiek. We spraken Isabel Koopman over de inbraak. “Ze wisten precies waar ze moesten zijn: bij de duurdere, exclusieve monturen. De dieven kwamen aan op de fiets. Ze waren zeer korte tijd binnen en maakten veel schade”. De buit, bestaande uit onder andere Cartier zonnebrillen, ook correctie, werd meegenomen in een plastic tas. Volgens Koopman Optiek zijn er ‘erg veel brillen weg’. Op de camerabeelden is te zien dat de daders volledig in het zwart gekleed waren, met enkel de ogen en wenkbrauwen zichtbaar. Lees het volledige artikel hier.

Bij een andere opticien, die liever anoniem wil blijven, werd recentelijk ook ingebroken. Wederom hadden de dieven het zeer gericht voorzien op Cartier. Ze namen daar slechts tien monturen mee.

Meer lezen? Bekijk onze actueel pagina.

Lees ook meer over schadevergoeding bij winkeldiefstal  en korting op mistbeveiliging.