400.000 kinderen spelen nooit buiten: Impact op ooggezondheid enorm

Recent onderzoek heeft een alarmerende trend blootgelegd: het aantal kinderen dat zelden of nooit buiten speelt, is dramatisch toegenomen sinds 2022. Daarnaast is het aantal kinderen dat dagelijks buiten speelt gehalveerd, van 25% naar 13%.

Jantje Beton voert sinds 2013 onderzoek uit om de ontwikkelingen rondom het buitenspeelgedrag van kinderen te volgen. Het laatste onderzoek van maart 2024 laat schokkende resultaten zien. Méér dan 400.000 kinderen in Nederland spelen nooit buiten. Deze trend heeft direct invloed op de ooggezondheid van kinderen. Minder tijd buiten doorbrengen verhoogt het risico op myopie aanzienlijk, vooral in combinatie met veel schermgebruik. Buitenlicht is essentieel voor het voorkomen van myopie.

Zorgwekkend
Waarnemend directeur-bestuurder van Jantje Beton, Pauline van der Loo, noemt in een uitzending van NPO Radio 1 de cijfers ‘echt zorgwekkend’. „We zien op allerlei aspecten van de gezondheid van kinderen, dat de gezondheid echt onder druk staat. Als je kijkt naar de ontwikkeling van de ogen, maar natuurlijk ook de hele motorische ontwikkeling. Kinderen slapen slechter. Voor de hersenontwikkeling is het heel belangrijk”, zegt Van Loo.

Advies
Als oogzorgprofessionals is dit het moment om actie te ondernemen. Het adviseren van ouders over het belang van buitenspelen kan een wereld van verschil maken voor de gezondheid van kinderogen. Een goed advies aan ouders is de 20-20-2 regel:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken;
  • Een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken;
  • Minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen

Hier lees je het volledige rapport van het onderzoek.