Wat te doen als je werknemer besmet is met het coronavirus + gele/oranje vakantiegebieden

Het kan natuurlijk gebeuren: je werknemer is besmet geraakt met het coronavirus. Wat zijn de volgende stappen? En welke vorm van contact is er geweest tussen de werknemer en de klanten in de winkel? In dit artikel vertellen we je meer over wat er gebeurt als je werknemer besmet is geraakt met het coronavirus, en het belang van het sectorplan.

Wanneer een personeelslid positief is getest, start de GGD een bron-en contactonderzoek. Bij een positieve testuitslag van één of meerdere van je werknemers is het voor de andere werknemer(s) maar ook voor jou als werkgever prettig om direct advies te krijgen. Zo wordt het toenemen van besmettingen voorkomen. In het bron- en contactonderzoek wordt gekeken naar met wie het besmette personeelslid in contact is geweest vanaf de eerste verschijnselen en 48 uur daarvoor.

De GGD onderscheidt contacten in drie categorieën: 1. huisgenoten, 2. overige nauwe contacten (personen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de besmette persoon) en 3. overige contacten. Onder overige contacten vallen personen die langdurig contact (langer dan 15 minuten) hadden met de besmette persoon op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte, bijvoorbeeld op kantoor. Wanneer de adviezen uit het sectorplan optiek worden opgevolgd, valt klantcontact dus onder ‘overige contacten’.

De GGD zorgt ervoor dat overige contacten worden geïnformeerd over de vaststelling van COVID-19 bij een persoon in hun omgeving. Zij hoeven niet tien dagen thuis te blijven/werken, maar moeten wel rekening houden met algemene maatregelen om besmetting te voorkomen. Bekijk hier alle adviezen die worden gegeven aan deze groep.

Wat als mijn medewerkers op vakantie gaan naar een oranje gebied?
Het allerbelangrijkste: communiceer met medewerkers voordat deze op vakantie gaan over wat de gevolgen zijn. Naar een oranje gebied gaan betekent dat de medewerker na thuiskomst tien dagen in quarantaine moet. Of de werknemer verlof moet opnemen is niet wettelijk bepaald. Dat de werkgever voor deze kosten moet opdraaien is evenmin wettelijk bepaald. Wanneer een werknemer bewust het risico neemt om naar een oranje gebied te gaan, dan zijn de gevolgen voor de werknemer. Het is niet voor niets een oranje gebied. Indien niet thuis gewerkt kan worden, dan moet de werknemer verlof opnemen. Belangrijk is dat de werknemer van te voren weet wat de gevolgen zijn van zijn vakantieplannen.

Wat als mijn medewerkers op vakantie gaan naar een geel gebied dat oranje wordt?
Deze medewerkers moeten ook tien dagen in quarantaine. Zowel de werkgever als de werknemer kan hier niets aan doen. Over deze situatie is niets wettelijk vastgelegd. Ga met de werknemer na wat hij thuis kan doen. Indien dit niet mogelijk is, dan is een fifty-fifty verdeling redelijk. Dat wil zeggen dat de helft van verlofdagen voor de rekening van de werknemer is. Ook in dit geval is het belangrijk dat van te voren afspraken worden gemaakt over wat de gevolgen voor het op vakantie gaan zijn.