Optiekopleidingen

Optiekopleidingen
In de optiek is het mogelijk om in tal van functies aan de slag te gaan en een opleiding te volgen. Of je wilt werken en leren tegelijk (Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)) of liever naar school gaat en stages loopt (Beroepsopleidende leerweg (BOL)), beide is mogelijk. Hier een kort overzicht van de beroepen en bijbehorende opleidingen.

Optiekopleidingen
Verkoopmedewerker optiek (mbo-2)

Een verkoopmedewerker adviseert klanten bij de keuze van een goed montuur en de juiste brillenglazen. Daarnaast zorgt de verkoopmedewerker voor een goede aflevering van de nieuwe bril en verricht kleine reparaties. De opleiding verkoopmedewerker optiek is een mbo-opleiding op niveau twee die standaard twee jaar duurt. De duur van de opleiding kan ook korter zijn afhankelijk van de vooropleiding en de ervaring van de leerling. Deze opleiding is te volgen als BBL-opleiding en als BOL-opleiding.

Allround medewerker optiek (mbo-3)
Een allround medewerker optiek voert de werkzaamheden uit van een verkoopmedewerker optiek, maar is daarnaast een specialist in de werkplaats. De opleiding allround medewerker optiek is een mbo-opleiding op niveau drie die standaard drie jaar duurt. De duur van de opleiding kan ook korter zijn afhankelijk van de vooropleiding en de ervaring van de leerling. Deze opleiding is te volgen als BBL-opleiding en als BOL-opleiding.

Opticien (mbo-4)
Een opticien is in staat zowel de adviserende taken als de werkplaatstaken van de allround medewerker uit te voeren, maar verricht daarnaast ook de oogmetingen. Wanneer de oogmeting daar aanleiding toe geeft, verwijst een opticien door naar een optometrist of via de huisarts naar een oogarts. De opleiding opticien is een mbo-opleiding op niveau vier die standaard drie jaar duurt. De duur van de opleiding kan ook korter zijn afhankelijk van de vooropleiding en de ervaring van de leerling. Deze opleiding is te volgen als BBL-opleiding en als BOL-opleiding.
De opleiding opticien heeft een aantal keuzedelen zoals ondernemerschap en de verdiepingen skiascopie, contactlensaanpassingen, binoculair zien en anamnese.

Contactlensspecialist (contractonderwijs na mbo-4)
Voor het aanmeten en controleren van contactlenzen zijn extra kennis en vaardigheden nodig. Deze worden aangeleerd tijdens de opleiding tot contactlensspecialist. De opleiding tot contactlensspecialist kan gevolgd worden na het behalen van het diploma opticien. De opleiding duurt twee jaar, met één lesdag per week. De opleiding is geen mbo-opleiding, maar wordt gegeven als contractonderwijs en wordt erkend door de optiekbranche.

Optometrist (HBO)
Een optometrist onderzoekt de gezondheid van het oog en verwijst zo nodig door naar de oogarts. De opleiding optometrist is een vierjarig hbo-opleiding die afhankelijk van de vooropleiding ook sneller gevolgd kan worden.

Voor meer informatie over de scholen die de optiekopleidingen verzorgen klik hier

Werken in de Optiek!
SIPO lanceerde een nieuw platform waar je alles te weten komt over het optiekvak. Kijk snel op de website van werkenindeoptiek voor alle informatie!