Blauwlichtfilters: Kassa voor de optiek?

‘Opticiens claimen onterecht schadelijkheid blauwlichtbeeldschermen’. Voor consumentenprogramma BNN Vara Kassa is het duidelijk: met verhalen over schade aan ogen door blauw licht wordt de consument onnodig angst aangejaagd. Vooral beeldschermen zoals van laptop, telefoon of tablets worden genoemd als boosdoeners. Speciale brillenglazen met blauwlichtfilters zouden soelaas moeten bieden. In de studio mocht NUVO-directeur Bas de Nes namens de branche zijn visie geven.

Blauwlichtfilters: Kassa voor de optiek?
In de uitzending van zaterdag 7 december 2019 zette hersenonderzoeker Tom van den Berg zijn vraagtekens bij de oogschade die blauw licht kan veroorzaken. Van den Berg vindt dat de risico’s van blauw licht worden overdreven en dat de consument onnodig angst wordt aangejaagd.

Op vrijdag 30 november 2018 besteedde Radar Radio al aandacht aan hetzelfde onderwerp, overigens met dezelfde onderzoeker in de hoofdrol. Afgelopen zaterdag gooide concurrent BNN Vara Kassa het over een andere boeg. Het consumentenprogramma stuurde enkele mystery shoppers met verborgen camera op pad. De zogenaamde consumenten lieten zich adviseren bij verschillende optiekzaken.

Als vertegenwoordiger van de optiekbranche was de NUVO uitgenodigd voor commentaar. Bas de Nes dook voorafgaande aan het programma in de materie en stak ook zijn (blauwe) licht op bij verschillende fabrikanten van brillenglazen. Aan de kant van de industrie lijkt men tamelijk genuanceerd aan te kijken tegen de gevaren van blauw licht en de effectiviteit van blauwlichtfilters. Zuiver onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken die de claims waarmaken lijken tot op heden niet voorhanden, waarmee niet gezegd wil zijn dat alle research door fabrikanten per definitie onzin is.

In Oculus schreven we in 2016 en dit jaar twee artikelen over het onderwerp Blauw licht.

Klik op onderstaande links voor meer:
Oculus nummer 2016-2, artikel ‘Blauw licht: overdaad schaadt’
Oculus nummer 2019-2, artikel ‘Blauw licht schadelijk: een broodje aap?’
Radio-uitzending: Consumentenprogramma Radar Radio vrijdag 30 november 2018
Tv-uitzending: Consumentenprogramma BNN Vara Kassa zaterdag 7 december 2019