Specsavers biedt optometrisch onderzoek op afstand

Uitgebreid onderzoek van onderzoeksbureau SiRM (Strategies in Regulated Markets) – in opdracht van Specsavers en in samenwerking met het Oogfonds wijst uit dat de inzet van een optometrist in de eerste lijn circa 750.000 huisartsconsulten per jaar zou kunnen schelen. Specsavers biedt daarom optometrisch onderzoek op afstand.

Positionering van de optometrist in de eerste lijn vereist dat er voldoende capaciteit is en dat vergoeding van het optometrisch onderzoek vanuit de zorgverzekering mogelijk is. Vanuit deze knelpunten én het belang van een vroegtijdige diagnose biedt Specsavers optometrie op afstand aan, waarbij er tijdens een ooggezondheidsonderzoek op een laagdrempelige manier naar de ooggezondheid wordt gekeken. Met het oog op de toekomst zou optometrie op afstand kunnen leiden tot waardevolle kwaliteitsverbeteringen in de oogzorg, aldus Specsavers.

Een afspraak voor een ooggezondheidsonderzoek bij Specsavers kost 29 euro. Dit onderzoek is bovenop de reguliere oog(sterkte)meting die gratis is. Optometrie op afstand is nu uitgerold bij 27 Specsavers-winkels in Noord-Nederland. Naar verwachting bieden alle 142 winkels dit onderzoek aan vanaf najaar 2022.