Persconferentie 21 april: ‘Nog even doorbijten’

Optiekondernemers zullen nog even moeten doorbijten. De 1,5-meter afstand en de andere maatregelen zijn bepalend voor de vraag of je klanten in de zaak mag en kunt helpen. De coronamaatregelen, die oorspronkelijk zouden gelden tot 28 april, zijn bijna allemaal verlengd tot 19 mei.

Het was natuurlijk al deels uitgelekt. Gisteravond maakte minister-president op zijn persconferentie een heel voorzichtige versoepeling bekend van de beperkende maatregelen tegen het coronavirus. Zo kunnen basisschoolkinderen vanaf 11 mei weer naar school en gaan ook de kinderdagverblijven weer van het slot. De overige maatregelen worden met drie weken verlengd tot 19 mei. Een week voor die datum gaat het kabinet opnieuw besluiten over dit pakket.

Het is natuurlijk niet waar we in de optiekbranche – misschien tegen beter weten in – op gehoopt hadden. In elk geval levert het wel wat meer duidelijkheid op: het protocol Oogmeting, zoals de NUVO en haar partners ANVC en Het Centrop en Optitrade dat na afstemming met het ministerie van VWS en het RIVM op 26 maart hebben gepubliceerd, blijft sowieso tot 19 mei van kracht. De 1,5-meterregel blijft daarin te allen tijde leidend!