Nieuwe maatregelen: veelgestelde vragen

Vorige week introduceerden wij de nieuwste versie van het sectorplan. Naar aanleiding van de persconferentie én deze wijziging in hoe we werken, hebben we weer diverse vragen binnengekregen. Deze hebben we op een rij gezet zodat de antwoorden voor iedereen zichtbaar zijn. Heb je zelf nog een vraag? Stel deze gerust aan de NUVO ledenservice! We zijn dagelijks te bereiken via telefoon (088 077 1100) of anders 24/7 per e-mail: info@nuvo.nl. We komen zo snel mogelijk bij je terug met een antwoord.

Valt opticien onder de categorie ‘vitale beroepen’?
NUVO: De overheid heeft het beroep van opticien niet aangemerkt als vitaal of cruciaal beroep. Bekijk hier de lijst van beroepen die wél daaronder vallen.

Als ik alleen klanten toelaat met een geldige QR-code, mag ik dan het mondkapje afdoen?
NUVO: Nee, dat mag niet. Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle winkels en kan niet ‘uitgeruild’ worden met QR-code. Meer informatie hierover lees je in dit artikel van de Rijksoverheid.

Het sectorplan is een advies, is het dragen van mondkapjes dan ook een advies?
NUVO: Het klopt dat het sectorplan adviserend is. Het onderdeel mondkapjes is echter wel een verplichting van de rijksoverheid. De BOA kan een boete opleggen van 95 euro bij het niet dragen van een mondkapje. Het sectorplan is aanvullend op de wettelijke verplichting en adviseert over de toepassing van de basisregels zoals hou zoveel mogelijk afstand, niet komen bij klachten en hygiëne in de optiekzaak.

We houden je uiteraard op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen rondom de maatregelen. Houd hiervoor onze website in de gaten!