Mijn werknemer neemt geen vaccin, wat nu?

Bij de ledenservice krijgen we regelmatig vragen binnen met betrekking tot het coronavirus. In principe heeft iedereen boven de 18 jaar inmiddels de gelegenheid gehad om zich te laten vaccineren, op 1 september is iedereen die wil volledig gevaccineerd. Maar hoe zit dat als je werknemer zich niet wil laten vaccineren, mag je er uberhaupt naar vragen?

Eigenlijk is wetgeving hier heel duidelijk in. Nee, je mag een werknemer niet verplichten om zich te laten vaccineren. Dit is overigens hetzelfde voor het testen, je mag een werknemer ook niet verplichten om zich te laten testen.

Maar wat kun je dan wel doen? De NUVO heeft een aantal tips voor je:

 1. Ga het gesprek voortijdig aan en creëer openheid.
 2. Laat je goed informeren! De NUVO verzekeringsdienst heeft een webinar georganiseerd betreffende dit onderwerp.  ‘Vaccinatie, privacy en gezondheid van uw medewerkers’ Hier wordt op een heldere manier over de werking, beoordeling en ontwikkeling van de coronavaccins vertelt. Klik hier.
 3. Download het whitepaper met daarin alle informatie, op een duidelijke manier uitgelegd: Whitepaper Corona vaccinatie

  Andere vragen waarop antwoord wordt gegeven zijn bijvoorbeeld:

  – Mag een werkgever aan zijn medewerkers vragen of zij gevaccineerd zijn?
  – Mag een werkgever zijn medewerkers wel vragen zich te vaccineren?
  – Mag een werkgever medewerkers verplichten zich te laten testen?

Heb jij zelf een vraagstuk waar je niet helemaal uitkomt? Neem dan contact op met de ledenservice van de NUVO. Wij staan graag voor je klaar en zoeken met plezier het antwoord uit op jouw vragen.