Kosten opleiding niet meer te verhalen op de werknemer

De EU-richtlijn ‘transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ die is ingegaan op 1 augustus 2022 heeft als gevolg dat het verhalen van de kosten van een opleiding op de werknemer beperkt wordt. De werknemer moet een opleiding die op grond van de wet of CAO verplicht is kosteloos en onder werktijd kunnen volgen.

Er is geen CAO-optiek, maar als een werknemer de opleiding voor contactlensspecialist volgt dan is het meestal op initiatief van de werkgever of op initiatief van de werknemer en werkgever gezamenlijk. Dit wordt dan gezien als verplichte scholing. Dan zijn de kosten voor de werkgever. De kosten voor de contactlensopleiding worden nu meestal ook al door de werkgever betaald. Nieuw is dat de kosten van de opleiding niet meer op de werknemer verhaald mogen worden als de werknemer de opleiding niet naar behoren doet en/of als de werknemer vertrekt kort na de opleiding. Dat heeft gevolgen voor de werkgever die nu vaak met de werknemer een terugbetalingsregeling voor de hoge kosten van de contactlensspecialistopleiding heeft afgesproken. Hierin is vaak geregeld dat bij het niet naar behoren volgen van de opleiding en/of vertrek van de werknemer kort na afloop van de opleiding de kosten terugbetaald moeten worden. Wanneer de medewerker zelf de keuze maakt om een niet-verplichte opleiding te volgen is de nieuwe richtlijn niet van toepassing.

De kosten mogen alleen nog verhaald worden op werknemer als het een vrijwillige cursus van de werknemer betreft. De studieovereenkomst is op dit punt aangepast, zie Modeldocumenten – NUVO