Initiatiefwetsvoorstel vertrouwenspersoon

16 februari 2023 – Binnenkort wordt in de Tweede Kamer gesproken over een initiatiefwetsvoorstel dat organisaties verplicht een vertrouwenspersoon te hebben. Nu is dat nog niet het geval; lang niet iedere medewerker heeft toegang tot een interne of externe vertrouwenspersoon, meldt de NOS.

De Tweede Kamer deelt het volgende op hun website: iedere werknemer heeft recht op een sociaal veilige werkomgeving. Met dit initiatiefwetsvoorstel wil de initiatiefnemer iedere werknemer een wettelijk recht op toegang tot een vertrouwenspersoon te geven. Daarnaast wordt de positie van de vertrouwenspersoon in de organisatie versterkt. Het wetsvoorstel draagt bij aan het terugdringen van ongewenst gedrag op de werkvloer en het creëren van een veilige werkomgeving voor álle werknemers.

Als werkgever wil je dit natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Je wilt dat je werknemers zich veilig voelen in de winkel. Als werkgever ben je zelfs wettelijk verplicht om aandacht te besteden aan het voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Hierom is de NUVO een samenwerking aangegaan met extern vertrouwenspersoon Kimberly Wetsteijn. Hier lees je meer over het hebben van een vertrouwenspersoon en stelt Kimberly zich voor.