Deelcertificaat mbo Optiek is een feit!

Goed nieuws voor de optiekbranche! Het is nu mogelijk een mbo deelcertificaat voor de optiek te halen. In oktober zet de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap haar handtekening en dan is het officieel. In samenwerking met de SBB en de optiekscholen heeft de NUVO zich hier hard voor gemaakt en we zijn dan ook erg blij dat het nu rond is. Juist nu het personeelstekort steeds groter wordt en de instroom in de optiekopleiding steeds kleiner, is dit een mooie stap. Wat houdt het precies in? En wat kun je als optiekondernemer doen om hieraan bij te dragen?

Het initiatief voor het deelcertificaat is genomen door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven), de NUVO, en de optiekscholen. Deze partijen hebben een werkgroep opgericht die dit voor elkaar heeft gekregen. De wens was om een deelcertificaat te maken dat mbo-geldig is, speciaal voor de optiek. Waarom? “De optiek heeft te maken met een personeelstekort”, aldus Bas de Nes. “En dat tekort gaat steeds groter worden, het is een structureel probleem. We horen van de scholen dat de instroom in de optiekopleiding terugloopt. Daar moeten we dus wat aan doen. Aan de andere kant weten we ook dat de optiek heel interessant is voor zij-instromers. Zo’n 25% van de werknemers in de optiek is een zij-instromer. Dus dit is een belangrijke doelgroep om op in te springen.”

Deelcertificaat
Het mbo deelcertificaat is nieuw in de optiek. Wat houdt het in? Iemand die geïnteresseerd is in de optiek kan nu op een laagdrempelige manier kennismaken met het vak. Deze persoon loopt dan drie maanden lang stage bij een optiekbedrijf, en volgt daarbij ook vakken op school. Deze periode wordt vervolgens afgesloten met een deelcertificaat op mbo-niveau. Het gaat hierbij om de onderdelen ‘Assortimentsbeheer optiek’ en ‘Assisteren bij refractie’. Mocht diegene enthousiast zijn geworden, en de optiekopleiding willen gaan volgen, dan krijg hij/zij vrijstelling voor de vakken die tijdens deze drie maanden zijn behaald. Het is dus vooral bedoeld om de drempel te verlagen. Voor bijvoorbeeld jongeren die na hun middelbare school niet weten wat ze moeten doen, voor mensen die op latere leeftijd een carrièreswitch willen maken, maar zeker voor mensen met een uitkering is dit interessant. De werkgroep heeft namelijk afspraken gemaakt met het UWV. Uitkeringsgerechtigden behouden tijdens de stageperiode hun uitkering en ze krijgen gedurende het opleidingstraject maximaal drie maanden vrijstelling van de sollicitatieplicht.

Opticiens gezocht
Een belangrijk onderdeel van dit hele plan is natuurlijk: optiekbedrijven! Want de deelnemers hebben werkplekken nodig om hun stage te lopen. Aan jullie als werkgever de vraag om deze plek te bieden. Het gaat om een stageperiode van drie maanden. Van beide kanten kan dan beoordeeld worden of het bevalt. Ben je enthousiast over de kandidaat, en is de kandidaat ook helemaal enthousiast geworden over het vak na de periode in jouw mooie winkel? Dan kan hij/zij tijdens de BBL-opleiding bij jou in dienst blijven. Win-win!
Het streven is om de eerste groep al op 1 november 2021 te laten starten, zodat zij kunnen instromen in de BBL-opleiding Opticien op 1 februari 2022. Dus heb je plek voor een stagiair? Meld je dan snel aan via info@nuvo.nl of bel naar 088-077 11 00. Ook voor meer informatie kun je bij de NUVO terecht.