Veelgestelde vragen over deelcertificaat

Sinds kort is het mogelijk om deelcertificaten mbo Optiek te halen. De geïnteresseerde loopt drie maanden stage bij een optiekbedrijf, volgt vakken op school en sluit de periode af met een deelcertificaat op mbo-niveau. We kregen enkele vragen over hoe het precies werkt. Kun je bijvoorbeeld nee zeggen als iemand niet in je team past?

Q: Je investeert een bedrag in de opleidingskosten. Wat als een persoon na een maand al denkt ik stop ermee? Hoe zit het dan met de kosten?
A: Allereerst wordt geprobeerd om een goede match te krijgen tussen de kandidaten die van het UWV vandaan komen en de werkgever. Dit om te voorkomen dat men vroegtijdig uitvalt. Voor kandidaten die van het UWV komen hoeft geen salaris te worden betaald. Er wordt dus geen arbeidsovereenkomst gesloten. Dit in tegenstelling tot de anderen die ook kunnen instromen op dit certificaat als BBL-er (Beroepsbegeleidende leerweg). Voor de ‘gewone’ BBL-er moet een overeenkomst worden gesloten waarin vastgelegd wordt dat BBL-er de studiekosten terugbetaalt als hij voortijdig stopt. De gewone BBL-er moet tenminste het wettelijk minimumloon ontvangen. Voor kandidaten van het UWV is er geen arbeidsovereenkomst waarin de terugbetaling wordt geregeld. Dus bij UWV-kandidaten investeer je in de opleidingskosten met het geringe risico van vroegtijdig afhaken tegenover geen salariskosten.

Q: We nemen aan dat een persoon eerst op sollicitatie gesprek komt? En dat we vrij zijn om nee te zeggen als we denken dat de persoon in kwestie niet in het team past?
A: Ja, er vindt eerst een kennismaking plaats. Als er geen klik is, dan gaat het niet door.

Q: Hoe ziet de weekindeling er uit voor de stagiair?
A: De leerling heeft twee dagen stage en gaat 1 dag in de week naar school.

Heb jij nog vragen over het deelcertificaat? Wellicht staat het antwoord op deze pagina. Zo niet, stuur gerust een mailtje naar de NUVO ledenservice via info@nuvo.nl.