Poging tot inbraak bij Reyer Lafeber

In de nacht van dinsdag 30 juli heeft er bij Reyer Lafeber in Utrecht Leidsche Rijn een poging tot inbraak plaatsgevonden. Mede dankzij het gelaagde veiligheidsglas is het de dader niet gelukt om binnen te komen. De NUVO sprak met eigenaar Reyer Lafeber.

Reyer Lafeber heeft zijn optiekzaak goed beveiligd. De winkel is voorzien van diverse veiligheidsmaatregelen zoals camerabewaking, gelaagd veiligheidsglas en mistgeneratoren. Toch vond er 30 juli een poging tot inbraak plaats. Binnenkomen is de dader niet gelukt, legt eigenaar Reyer Lafeber uit. “Op de camerabeelden zie je goed dat de dader met een stalen buis aan het rammen is op de deur, maar hij komt niet door ons gelaagde veiligheidsglas. Na een tijdje zie je hem in zijn eentje wegrennen.”

Mocht het de dader wel gelukt zijn binnen te komen, dan zouden de mistgeneratoren aangegaan zijn. “Mistgeneratoren zijn een zeer effectief preventiemiddel, binnen een paar seconden zie je helemaal niets meer. Ik heb het tijdens de demo meegemaakt, je raakt volledig gedesoriënteerd. Ik had het interessant gevonden om te weten hoe dat gefunctioneerd had.”

Naast deze veiligheidsmaatregelen is Reyer Lafeber ervan overtuigd dat het in de kluis leggen van kostbare monturen helpt. Lafeber: “We bergen ’s avonds bewust de meest begeerlijke brillen op in een kluis. Het opbergen van deze brillen leidt tot verminderde provocatie.”

Optiekzaken steeds vaker doelwit
De afgelopen jaren is er een stijging van inbraken in optiekzaken. Ook het geweld tijdens inbraken neemt toe. Hierover sprak Bas de Nes met het AD en Radio 1.