Gevolgen coronavirus voor werkgevers

Gevolgen coronavirus voor werkgevers: Nu het Coronavirus ook in Nederland is, en er dagelijks meer besmettingsgevallen bijkomen, ontstaan er bij ondernemers ook steeds meer vragen voor de gevolgen voor hun bedrijf. De Rijksoverheid heeft veelgestelde vragen en antwoorden gepubliceerd over het coronavirus die betrekking hebben op werkgevers en werknemers.

Gevolgen voor werkgevers
Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van mogelijke vragen die je als werkgever (of als werknemer) kunt hebben. Deze vragen heb je als werkgever in de optiek misschien ook:

  • Eén van mijn medewerkers komt terug van vakantie uit een gebied waar besmettingen zijn. Kan ik hem de toegang tot het werk weigeren?
  • Moet ik als werkgever mondkapjes kopen voor mijn personeel?
  • Moet ik het loon doorbetalen als mijn werknemer tijdens zijn vakantie vanwege besmetting met het coronavirus ziek is en in het buitenland in quarantaine of isolatie moet blijven?

Op deze site geeft de Rijksoverheid antwoord op deze vragen, en vind je meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor werkgevers.

Calamiteitenverlof
Het kan ook gebeuren dat de school of kinderopvang waar de kinderen van je werknemer op zitten, gesloten zijn in verband met het coronavirus. Dan is dit een ‘calamiteit’ en hiervoor kan verlof worden gegeven. Het gaat hierbij wel om kortdurend verlof om de werknemer in de gelegenheid te stellen maatregelen te nemen. Op deze pagina op de NUVO-site lees je meer over calamiteitenverlof. Je kunt uiteraard ook contact opnemen met de NUVO als je hier meer vragen over hebt.

Voorkomen
Daarnaast blijft het ook belangrijk om te weten wat je moet doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Het RIVM geeft hier verschillende adviezen over. Ze geven hier ook antwoord op vragen als:

  • Mag je nog de hand schudden met anderen?
  • Kan het coronavirus zich via geld verspreiden?
  • Ik wil een evenement bezoeken/organiseren. Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?
Gevolgen coronavirus voor werkgevers

Heb je als werkgever vragen? Op de sites van de Rijksoverheid en het RIVM vind je altijd de laatste stand van zaken. Voor advies kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met de NUVO Ledenservice.

Lees meer: coronavirus in de optiek.
Meer nieuws lezen? Check dan onze actueel pagina!