De Beste Optiekstudent: de eerste 3 genomineerden

Elk jaar organiseert de NUVO de verkiezing Beste Optiekstudent. De optiekscholen hebben hun kandidaten voor dit jaar aangeleverd. In dit artikel stellen we de eerste drie genomineerden aan je voor, namelijk Leonie van Wier, Sophie van Thiel en Parya Noorozi. Volgende week: Cedy van der Plas, Thea Moonen en Ramtin Karimi.

Topsporter Leonie
Het Deltion nomineert dit jaar Leonie van Wier (19). Bijzonder aan Leonie is dat ze haar optiekopleiding combineerde met topsport: zwemmen. Binnen het Deltion kreeg ze de status ‘topsporter’, wat betekent dat ze de ruimte kreeg voor haar sport naast haar opleiding. Een gedisciplineerde student mag zich op deze manier bewijzen. Studiebegeleider Erik Janssen: “En dat deed Leonie. Haar schoolresultaten leden niet onder haar trainingen en wedstrijden. Sterker nog: door haar enorme inzet, discipline en ook goede verstand weet zij steeds goede resultaten te behalen.” Ook praktijkbegeleiders Kirsten Rabe en Hans dan Hartog van Dikhoff en Schurer zijn enthousiast over Leonie: “Gedisciplineerd, een woord wat bij meerdere collega’s werd genoemd als wij vroegen haar te omschrijven. Daarnaast is ze een teamplayer, ze helpt anderen graag en toont initatief.” Leonie gaat nu verder met de hbo-opleiding Optometrie.

Onderneemster Sophie
Het DHTA draagt Sophie van Thiel (26) voor. Naast een uitmuntende cijferlijst viel Sophie op bij studiebegeleider Piet Meininger en bij praktijkbegeleider Maryama Fakhor van EyeCare Rijnstraat in Amsterdam. Piet: “Sophie wilde dolgraag wilde in het turbotraject maar er waren te weinig aanmeldingen dus moest ze in het driejarig traject. Maar ze wilde meer dus ze besloot twee klassen tegelijk te doen en onderdelen sneller te doen. Ze is gemotiveerd en staat voor haar medestudenten meer dan klaar. Uiteraard is Sophie met vlag en wimpel geslaagd. Ze is inmiddels zwanger van haar eerste kindje, maar gaat ook door met leren: ze is al gestart met de contactlenzenopleiding. Na deze opleiding wil ze terug naar Curaçao om de optiekwinkel van haar vader over te nemen.” Maryama: “Wat mij snel opviel, was dat Sophie anders was dan alle andere werknemers die ik gekend heb. Ze was zeer gemotiveerd en leergierig en pakte alles snel op. Ik had heel snel alle vertrouwen in Sophie. Ik kon haar loslaten en haar eigen gang laten gaan.”

Doorzetter Parya
Gilde Opleidingen nomineert Parya Noorozi (30). Parya komt uit Iran en woont sinds 2013 in Nederland. In Iran studeerde ze geneeskunde. Naast het leren van de Nederlandse taal en cultuur is ze in 2018 met de optiekopleiding begonnen. Haar docenten zijn lovend over haar doorzettingsvermogen. “Haar taken zijn omvangrijk: de zorg voor haar zoontje van 1,5 jaar oud, de opleiding in het Nederlands en in een land wonen zonder familie. Dan moet je kunnen plannen, organiseren en flexibel zijn. En dat is ze… ze heeft keihard gewerkt en altijd haar schouders eronder gezet.” Ook haar werkbegeleider van Hans Anders Roermond is enthousiast: “Ondanks dat Nederlands niet haar moedertaal is en ze thuis ook nog een klein mannetje heeft rondlopen, haalt ze haar examens met geweldige punten.”

Meer lees je in Oculus 6!