Coronavirus en werknemers: tips

Coronavirus en werknemers: tips!
Het coronavirus blijft het nieuws domineren. Ook optiekondernemers merken steeds meer de gevolgen van het virus. Wat kun je als werkgever richting je werknemers doen? 

Veilige werkplek
Als werkgever moet je zorgen voor een veilige werkplek.

  • Communiceer hygiënemaatregelen naar je medewerkers.
  • Let er ook op dat mensen zich hieraan houden en elkaar daarop aanspreken.
  • Zorg voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek.
  • Maak regelmatig schoon (onder meer deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen, toetsenborden, maar ook kranen, zeepdispensers, telefoons, enz.).
  • Voer het ‘groeten zonder aanraking’ in op het werk. Hiermee wordt handen schudden en ander direct contact tussen mensen vermeden en het risico op overdracht via de handen aanzienlijk verminderd. Maak dit beleid dan ook duidelijk kenbaar voor werknemers.
  • Adviseer medewerkers die klachten hebben, thuis te blijven. Het gaat hierbij om verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius, wanneer je contact hebt gehad met een patiënt met het coronavirus of wanneer je in een gebied bent geweest waar veel patiënten zijn met het nieuwe coronavirus.

Werktijdverkorting
Om bedrijven tegemoet te komen die worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus heeft het ministerie van SZW besloten dat deze bedrijven een beroep kunnen doen op werktijdverkorting (WTV). In bijzondere situaties kun je je personeel korter laten werken. Dat geldt bijvoorbeeld na een brand, overstroming of uitbraak van een epidemie. Maar ook bij bijvoorbeeld een uitbraak van het Coronavirus, waardoor je personeel tijdelijk niet of minder ingezet kan worden. Je kunt werktijdverkorting en een WW-uitkering voor je personeel aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet.

  • je bedrijf is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt;
  • je verwacht voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 kalenderweken minstens 20% minder werk.

Wacht niet te lang met aanvragen!
Lees hier meer over werktijdverkorting en ook hoe je werktijdverkorting en een ww-uitkering voor je personeel kunt aanvragen. Wacht er niet te lang mee: de regeling geldt niet met terugwerkende kracht!
Hulp nodig? Laat je bij het aanvragen van WTV zo nodig ondersteunen door je administratiekantoor of accountant, zij weten de weg. Je kunt voor assistentie ook contact opnemen met NUVO-partner Fides Bedrijfsadvies.

Coronavirus en werknemers: tips

Meer lezen
Al eerder schreven we over de gevolgen van het coronavirus voor werkgevers. Lees hier meer.

Meer nieuws lezen? Check dan onze actueel pagina!