Campagne over bijziendheid: jouw hulp is nodig!

Bijna de helft van de mensen met ernstige bijziendheid, hoge myopie, is niet goed voorgelicht over de risico’s. Daarom zijn de Oogvereniging en het Oogfonds op 19 juni een landelijke campagne gestart. De campagne is in volle gang en is een groot succes. Maar jouw hulp is belangrijk om deze campagne nog succesvoller te maken, want betere voorlichting spaart zicht en zorg!

De campagne komt voort uit het onderzoek ‘Empowering Patients with High Myopia: The Significance of Education’ van dr. Monica Ravenstijn. Het onderzoek toont aan dat veel mensen met hoge bijziendheid niet genoeg voorlichting hebben gehad over hun verhoogde risico op acute oogklachten. Hierdoor kunnen mensen later dan gewenst door een oogarts worden gezien, wat het risico op blijvende schade vergroot.

Wat kun je doen?
Optiekmedewerkers zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen met bijziendheid. Daarom het verzoek aan jou om voorlichting te geven aan alle mensen met een sferisch equivalent van -3.00 Dpt of sterker. Bespreek actief de acute klachten zoals het zien van vlekken, lichtflitsen, vervormingen en plotseling verminderd zicht.

Informeer klanten ook dat zij meer risico lopen. Hoe hoger de dioptrieën (meestal door een grotere aslengte), hoe hoger het risico op het krijgen van een oogaandoening op latere leeftijd als gevolg van bijziendheid.

Men verwacht dat in 2050 de helft van de bevolking bijziend zal zijn. Ook zal de gemiddelde minsterkte hoger zijn. Het is belangrijk dat we deze trend serieus nemen, want ook het aantal mensen met een oogaandoening en visuele beperking als gevolg van bijziendheid zal toenemen.

Post ontvangen?
In de week van 19 juni heb je via de post een brief met daarbij een flyer voor de consument ontvangen. We vragen je om de flyers te overhandigen tijdens een oogmeting of bij het afleveren van een bril of contactlenzen. Niets ontvangen, of flyers bijbestellen? Dit kan gratis via www.ikbenbijziend.nl

Op deze website is ook een checklist beschikbaar om te downloaden voor eigen gebruik in de winkel.  Op de checklist staat een volledig overzicht van acute klachten en andere nuttige informatie.

Met jouw hulp kunnen we ernstig zichtverlies voorkomen!