Betaald ouderschapsverlof gaat in per 2 augustus

Het onbetaalde ouderschapsverlof gaat veranderen door een nieuwe Europese Richtlijn per 2 augustus 2022. Dit is van belang voor iedereen die werkt en/of personeel in dienst heeft. Ouders krijgen dan gedurende 9 weken ouderschapsverlof een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind.

Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet een kind krijgen. Het kind moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn. Je kunt het verlof in 1 keer achter elkaar opnemen of flexibel. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken, of een aantal dagen per week verdeeld over meerdere maanden. Als je niet alle 9 werkweken in het eerste levensjaar van je kind betaald ouderschapsverlof opneemt, dan kun je de weken die je niet opneemt nog wel opnemen als onbetaald ouderschapsverlof.

Ook moeten ouders op dat moment werken (werknemer zijn). En nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsduur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen. Aanmelding en voorwaarden voor betaald ouderschapsverlof zijn hier te vinden: betaald ouderschapsverlof | UWV | Particulieren

Heb jij als werkgever advies nodig? Neem dan contact op met de ledenservice.