World Sight Day 2020: aandacht voor onnodige visuele beperkingen

Jaarlijks wordt op World Sight Day de ooggezondheid tegen het licht gehouden. Anno 2020 zijn er wereldwijd meer dan één miljard mensen onnodig blind, slechtziend of anderszins visueel beperkt. Om dit terug te dringen is vroegtijdige opsporing van oogaandoeningen cruciaal, net als een tijdige behandeling. Verschillende organisaties zetten zich in om aandacht te vragen of een goed doel te steunen.

Onder druk
In Nederland staat een tijdige behandeling onder druk omdat de wachttijden bij de oogartsen blijven toenemen en de optometrist zijn rol onvoldoende kan oppakken, vanwege bestaande verwijspatronen en het ontbreken van een vergoedingsstructuur bij de zorgverzekering. “Om de ooggezondheid in Nederland op peil te houden, moet de optometrist een vaste schakel in de oogzorg worden”, zo stelt de Optometristen Vereniging Nederland (OVN).

Op dit moment verwijst de huisarts veelal zijn patiënten naar de oogarts, terwijl de wachtlijsten bij oogheelkunde lang zijn en steeds verder toenemen. “Het is onbegrijpelijk dat in een land als Nederland lange toegangstijden tot de oogarts blijven bestaan, terwijl de optometrist een belangrijke bijdrage kan leveren deze te verkorten”, stelt OVN-voorzitter Gabriëlle Janssen. “Door de optometrist structureler in te schakelen voor vroegtijdige opsporing van oogaandoeningen, levert dat enorme besparingen van de zorgkosten op en kwaliteit van leven. We moeten meer haast maken met veranderingen in de oogzorg, want de belangen voor de Nederlandse ooggezondheid zijn groot.”

Donatie
Essilor, wereldmarktleider op het gebied van brillenglazen op sterkte, maakt zich hard voor het verbeteren van levens door het verbeteren van zicht. Daarom steunt het bedrijf uit Zevenaar op World Sight Day op 8 oktober 2020 Jantje Beton. Met de donatie zet Jantje Beton zich in voor meer speelkansen en -ruimte voor kinderen. Aangezien buitenspelen enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van de ogen van kinderen sluit de actie naadloos aan bij de missie van Essilor.

Meer lezen? Bekijk onze actueel pagina.