Voldoet Easee-oogtest 2.0 wél?

De online applicatie van Easee meet ogen net zo betrouwbaar als de traditionele meetmethoden. Althans, dat stellen Easee en het UMC Utrecht in een persbericht.

Bij introductie vertoonde de ‘oogmeting’ van Easee nog de nodige kinderziektes, zo concludeerden we in het artikel over Easee in Oculus 3 van 2018. Vorig jaar hield oogarts en onderzoeker dr. Robert Wisse nog een slag om de arm voor wat betreft de validiteit van de oogtest. Maar de initiatiefnemers zitten niet stil. Gisteren presenteerde Wisse op het NOG Congres de resultaten van een klinische studie. De onderzoekers concluderen dat de nauwkeurigheid van de online oogmeting kan wedijveren met die van de klassieke oogmeting door een opticien of optometrist.

Hieronder de letterlijke tekst van het persbericht:

Onderzoek bevestigt nauwkeurige werking online oogmeting

Amsterdam, 27 maart 2019 – Robert Wisse, oogarts en onderzoeker van het UMC Utrecht, presenteert vandaag op het NOG Congres de resultaten van een klinische studie naar de werking van de online applicatie van Easee. Het onderzoek bevestigt de nauwkeurigheid van de online oogmeting in vergelijking met de traditionele meetmethoden. De digitalisering van het leveren van oogzorg biedt daarmee kansen om de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden.

De wetenschappelijke validatie heeft een grote maatschappelijke impact. Wereldwijd hebben miljarden mensen een bril of contactlenzen nodig. Een kwalitatieve oogmeting kan voortaan van huis uit worden gedaan. Dat bespaart veel tijd en geld en vergroot bovendien de toegankelijkheid. Daarnaast is volgens een berekening van Easee is bij implementatie van de applicatie in de zorg een landelijke besparing van 25 miljoen euro per jaar mogelijk voor de maatschappij op de behandeling van staar patiënten. “Daar komt bij dat de wachttijden worden verkort voor het uitvoeren van een staaroperatie door efficiëntere inzet van oogartsen”, aldus Yves Prevoo, Founder en CEO van Easee. “De staaroperatie is de meest uitgevoerde operatie in Nederland, ongeveer 200.000 per jaar. De toepassing van onze applicatie kan een ziekenhuisbezoek uitsparen, wat 225 euro per uitgespaard bezoek oplevert. En dan hebben we het nog alleen over Nederland. De applicatie is wereldwijd toepasbaar; oogafwijkingen zijn overal op de wereld hetzelfde, de behandeling ervan ook. Deze techniek maakt het alleen toegankelijker.”

Niet eerder werd er zo uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van een online oogmeting. Het UMC Utrecht heeft dan ook de ambitie om de online oogmeting in het elektronische patiëntendossier te integreren. Zo kunnen patiënten in de toekomst na een operatie op afstand gemonitord worden.

 Onderzoek

Het UMC Utrecht verrichtte een onderzoek naar de nauwkeurigheid van de oogmeting en deze tonen aan dat de online applicatie van Easee gelijkwaardig is aan de ‘gouden standaard’. De meting presteert uitstekend bij milde myopen tot -3D. Onderzoekers hebben de visus- en refractie afwijking van 100 gezonde proefpersonen (18-40 jaar) gemeten via de online applicatie van Easee en vergeleken deze uitkomsten met de traditionele oogmeting uitgevoerd door een optometrist.

“Easee is een revolutionaire ontwikkeling in de gezondheidszorg en biedt veelbelovende vooruitzichten voor de test voor het thuisgebruik of in een medische setting”, zegt Robert Wisse, oogarts in het UMC Utrecht. “In de toekomst moet verder onderzoek uitwijzen of deze oogmeting ook voor patiënten ingezet kan worden, of juist voor kinderen.”