Moet ik het loon doorbetalen als mijn werknemer in quarantaine zit?

Het kan natuurlijk gebeuren: je werknemer is besmet geraakt met het coronavirus. Wat zijn de volgende stappen? En welke vorm van contact is er geweest tussen de werknemer en de klanten in de winkel? We vertelden je eerder al over wat er gebeurt als je werknemer besmet is geraakt met het coronavirus, en het belang van het sectorplan. In dit artikel beantwoorden we de vraag ‘moet ik het loon doorbetalen als mijn werknemer in quarantaine zit?’

Moet ik het loon doorbetalen als mijn werknemer in quarantaine zit?
NUVO advies: De situatie is duidelijk: als een werknemer positief getest is en om die reden in quarantaine zit, moet het loon doorbetaald worden. Hij is immers ziek. Hoe zit het dan als een werknemer uit voorzorg in quarantaine moet, omdat een huisgenoot klachten heeft, een coronatest laat doen of zelfs positief getest is? Dat is minder duidelijk. Ga eerst na of het mogelijk is om werkzaamheden thuis te kunnen doen (bijvoorbeeld bestellingen verwerken, afspraken inplannen). De werknemer verricht dan werk waarvoor hij betaald krijgt. In de optiek is dit misschien lastig. Als het niet mogelijk is om thuis te werken, dan is het maar de vraag of van de werknemer verlangd kan worden dat hij (deel van de) vakantiedagen opneemt.

Er is nog geen duidelijke wetgeving of jurisprudentie hierover. Opnemen van een deel van de vakantiedagen kan alleen als een werknemer daarmee instemt. Dit kan niet opgelegd worden, het is namelijk maar zeer de vraag of de werkgever kan aantonen dat de quarantaine aan de werknemer te wijten is. Verder wil je als werkgever graag dat je werknemer open en eerlijk is over zijn of haar thuissituatie. Je wil als werkgever ook niet dat iemand toch maar naar zijn werk komt omdat het anders ten koste gaat van zijn vakantiedagen. Daarom is ons advies: ga met je werknemers het gesprek aan voordat een van hen in deze situatie zit. Laat weten dat je het erg belangrijk vindt dat ze open en eerlijk zijn. Ga ook met de werknemers na welke werkzaamheden ze eventueel thuis kunnen doen. Voor zowel werkgevers als werknemers geldt: houd je aan de RIVM richtlijnen, zowel op je werk als privé.