Deelcertificaat mbo Optiek: zo werkt het

Sinds kort is het mogelijk om deelcertificaten mbo Optiek te halen. De geïnteresseerde loopt drie maanden stage bij een optiekbedrijf, volgt vakken op school en sluit de periode af met een deelcertificaat op mbo-niveau. Een mooie stap voor de optiekbranche, gezien het toenemende personeelstekort. Een samenwerkingsverband tussen de SBB, de NUVO, de optiekscholen en het UWV maakt dit traject extra aantrekkelijk.

Procedure
Hoe gaat het in z’n werk? Het UWV gaat kandidaten selecteren die geïnteresseerd zijn in en geschikt zijn voor de optiekbranche. Het UWV doet daarmee al een eerste selectie. De kandidaten worden vervolgens doorgegeven aan de NUVO. Wij zoeken per kandidaat een geschikt optiekbedrijf. Hiervoor gebruiken we de lijst met alle optiekbedrijven die zich hiervoor hebben aangemeld. Wil je je ook aanmelden? Graag! Mail naar info@nuvo.nl of bel naar 088-077 11 00. Ook voor meer informatie kun je bij ons terecht.

Als je als optiekbedrijf een kandidaat voorgesteld krijgt, wordt er eerst een intakegesprek ingepland. Zo kun je als werkgever zelf beoordelen of de kandidaat past in jouw bedrijf. Zijn jullie beiden enthousiast, dan koppelen wij dat terug aan het UWV. Het UWV zet het traject vervolgens in gang met de optiekschool.

Kosten
Door de samenwerking met het UWV betaal je als werkgever 50 procent van de opleidingskosten. Dit komt neer op 750 euro. De andere 50 procent betaalt het UWV. Daarnaast behouden deze kandidaten tijdens de stageperiode het recht op hun uitkering en krijgen ze gedurende het opleidingstraject maximaal drie maanden vrijstelling van de sollicitatieplicht. Het voordeel voor jou als werkgever is dat je deze stagiair geen stagevergoeding/salaris hoeft te betalen.

Mocht de stagiair na deze periode van drie maanden enthousiast zijn geworden over het vak en de optiekopleiding willen gaan volgen? Dan krijgt hij/zij vrijstelling voor de vakken die tijdens deze periode zijn behaald. Het gaat om de onderdelen ‘Assortimentsbeheer optiek’ en ‘Assisteren bij refractie’.

Lees meer.