Bijziendheid voorkomen? Doe mee met 20-20-2!

Hoge myopie, ook wel ernstige bijziendheid genoemd, neemt enorm toe in Nederland. Myopie is deels erfelijk, maar verandert door de huidige leefstijl van kinderen in een groot probleem. Als er niets aan gedaan wordt, zal myopie in 2050 de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid zijn. Verloren zicht kan niet hersteld worden. Doe mee met de campagne 20-20-2!

Oorzaak
Kinderen besteden steeds meer tijd op mobiele telefoons en tablets en spelen minder buiten. Het gebrek aan buitenlicht is de belangrijkste oorzaak van bijziendheid. Ook veel dichtbij kijken is een probleem. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt. Er is helaas geen bril of behandeling die myopie kan voorkomen of genezen.

Gevolgen
De groei van het oog vindt plaats in de jeugd, maar de échte problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Complicaties komen vooral voor bij mensen met hoge bijziendheid (brilsterkte -6 of meer). Het vergroot de kans op ernstige slechtziendheid, netvliesloslating en glaucoom.

Bijziendheid voorkomen
Het Oogfonds roept iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen voor kinderen en jongeren die de gevolgen niet overzien. Het fonds raadt aan om de volgende leefregel te hanteren:

– na 20 minuten dichtbij kijken
– een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken
– en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen

Myopie-educatie.nl
Bijziendheid voorkomen? Om iedereen bewust te maken van deze leefregel start het Oogfonds de campagne ‘Doe mee, 20-20-20’. De nieuwe website myopie-educatie.nl zal vanaf morgen online staan (20-2-2020) en belooft dé plek met alle informatie over bijziendheid te worden.

Meer nieuws lezen? Check dan onze actueel pagina!