Myopiemanagement: what’s up?

Leestips van Gabi Steenbekkers

Zeventien miljoen bondscoaches, en evenveel microbiologen: de coronacrisis leert ons dat wetenschappers altijd op zoek zijn naar antwoorden. Die zijn niet altijd eensluidend. Onderzoek staat nooit stil, en soms moet je ook durven toegeven dat ‘er nog geen wetenschappelijk bewijs voor is’. Dat geldt ook voor – om wat dichter bij huis te blijven – myopiemanagement.

Juist daarom is het zo interessant om kennis te nemen van de voortschrijdende inzichten. Wetenschappers – vaak gestimuleerd door de industrie – publiceren onophoudelijk hun nieuwe onderzoeken. Voor vakgenoten die zich graag in de materie willen verdiepen maakte myopie management specialist Gabi Steenbekkers op verzoek van Oculus een lijstje van publicaties in vakliteratuur met de meest opvallende ontwikkelingen.

Brillenglazen
Washington, 21 april 2020 – Novel DOT Lenses from SightGlass Vision Show Great Promise to Fight Myopia. Publicatie op de altijd superactuele website ‘Review of Myopia Management’. Het artikel gaat over een veelbelovende ontwikkeling van nieuwe brillenglazen die moeten helpen om de progressie van de myopie te remmen. Zo heeft de Japanse glasfabrikant HOYA al een dergelijk brillenglas gelanceerd, onder meer in verschillende Aziatische landen.

Combinatie van therapieën
Brien Holden Vision Institute, 1 januari 2020 – Combination Strategies – What is Their Role in Myopia Management? Steeds meer onderzoek richt zich op combinatietherapie (bijvoorbeeld speciale brillenglazen of Ortho-K-lenzen in combinatie met atropine).

Erasmus
Een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam naar de invloed van nabij kijken op de ontwikkeling van myopie. Het onderzoek bevestigt een wijd verbreid maar tot dusver nog niet bewezen vermoeden: hoe dichterbij de kijkafstand (in het geval van het onderzoek gaat het om een boek) hoe meer kans op de ontwikkeling van myopie. Rond het ter perse gaan van deze Oculus was er sprake van publicatie van een nieuw onderzoek van het Erasmus MC, maar zekerheid daarover is er nog niet.

Buiten spelen
Shanghai, 1 april 2020 – Strategies to Attempt to Delay the Onset of Juvenile Progressive Myopia, ofwel een publicatie over een strategie om het ontstaan van myopie te vertragen. Hoofdboodschap: ‘Ga naar buiten!’

Oogfonds
Als onderdeel van zijn myopiecampagne heeft het Oogfonds een educatiewebsite gelanceerd. Op deze site wordt voor verschillende doelgroepen duidelijk uitgelegd wat myopie is, wat de risico’s zijn en wat je eraan kunt doen.