RIVM komt met nieuwe richtlijnen ‘verantwoord winkelen’

RIVM komt met nieuwe richtlijnen ‘verantwoord winkelen’- Een deel van de (optiek)ondernemers heeft hun winkel gesloten. Wie de winkel wel open houdt, moet rekenening houden met aangescherpte regels. Het RIVM komt daarom met nieuwe richtlijnen die ervoor zorgen dat er verantwoord gewinkeld kan worden. Vanaf vandaag worden er posters verspreid onder de winkels die open zijn.

In het protocol is er aandacht voor verantwoord winkelen met algemene regels die voor alle winkels gelden. Daarnaast zijn er aanvullende adviezen voor ondernemers die moeite hebben met het handhaven van de gewenste 1.5 meter afstand: dit geldt onder andere voor optiekondernemers. Hieronder vind je dit specifieke stukje informatie uit het nieuwe protocol:

Voor ondernemers die 1,5 meter niet kunnen waarborgen (opticiens bijv.)
1. Werk zoveel mogelijk op afspraak, zodat de klantcontacten gedoseerd kunnen worden
2. Neem een intake af met de klant, waarin gezondheidsregels worden besproken
3. Zorg dat de mensen met klantcontact elke ochtend hun temperatuur opmeten (zodat de veiligheid van de klant gewaarborgd is)

Het nieuwe protocol (met spelregels en de bijbehorende poster) wordt vanaf vandaag verspreid onder alle winkels in Nederland die open zijn. De instructies moeten winkeliers helpen om klanten eenvoudig te kunnen aanspreken als ze de regels niet naleven. Andersom kunnen klanten winkeliers of andere klanten aanspreken op de regels. Via de website van de Rijksoverheid zijn alle materialen te vinden. Optiekondernemers kunnen op basis van bijgevoegde formats hun eigen poster op maat maken (inclusief logo’s). Hieronder zie je een voorbeeld van een poster:

Meer lezen over de gevolgen van het coronavirus in de optiekbranche:
Klik hier om meer te lezen over de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud
Klik hier om meer te lezen over het overleg tussen NUVO en RIVM
Klik hier om meer te lezen over Optiekondernemers en corona: FAQ