Update Corona 6 november 2021: nieuwe maatregelen

Op 6 november introduceerden wij de nieuwste versie van het sectorplan. Naar aanleiding van de persconferentie én deze wijziging in hoe we werken, hebben we weer diverse vragen binnengekregen. Deze hebben we op een rij gezet zodat de antwoorden voor iedereen zichtbaar zijn.

Werknemer heeft keelpijn. Doet een zelftest en die is negatief. Hij gaat naar de GGD en in afwachting van de test blijft hij thuis. Is dat niet een erg gemakkelijke manier om vrij te zijn?
NUVO: Nee. Je moet je laten testen voor corona gerelateerde klachten bij de GGD. Zie Symptomen coronavirus | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl. In afwachting van de GGD test blijf je thuis. Bij een negatieve zelftest (antigene zelftest) kan je al besmet zijn maar het aantal virussen is nog te laag om de besmetting vast te kunnen stellen. Een GGD test (PCR-test) is nauwkeuriger bij een lager aantal virussen. Zie Testen | RIVM voor een uitleg over de verschillende testen. Deze werknemer heeft er verstandig aan gedaan om bij klachten zich te laten testen en de uitslag thuis af te wachten.

Moeten we sluiten om 18.00 uur of mogen we open blijven tot 20.00 uur?
NUVO: We mogen tot 20.00 uur open blijven omdat we door de overheid gezien worden als essentiële winkel, zie Corona en winkelen en boodschappen doen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Als ik alleen klanten toelaat met een geldige QR-code, mag ik dan het mondkapje afdoen?
NUVO: Nee, dat mag niet. Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle winkels en kan niet ‘uitgeruild’ worden met QR-code. Meer informatie hierover lees je in dit artikel van de Rijksoverheid.

Het sectorplan is een advies, is het dragen van mondkapjes dan ook een advies?
NUVO: Het klopt dat het sectorplan adviserend is. Het onderdeel mondkapjes is echter wel een verplichting van de rijksoverheid. De BOA kan een boete opleggen van 95 euro bij het niet dragen van een mondkapje. Het sectorplan is aanvullend op de wettelijke verplichting en adviseert over de toepassing van de basisregels zoals hou zoveel mogelijk afstand, niet komen bij klachten en hygiëne in de optiekzaak.

2G en 3G wat zijn mijn rechten en plichten als ondernemer en werkgever?
NUVO:  Om 2G (gevaccineerd of genezen)  in te kunnen voeren moet de wet gewijzigd worden. Deze week debatteert de Tweede Kamer over het voorstel. Zodra er meer bekend is zullen we hierover communiceren.

We houden je uiteraard op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen rondom de maatregelen. Houd hiervoor onze website in de gaten! Heb je zelf nog een vraag? Stel deze gerust aan de NUVO ledenservice! We zijn dagelijks te bereiken via telefoon (088 077 1100) of anders 24/7 per e-mail: info@nuvo.nl. We komen zo snel mogelijk bij je terug met een antwoord.