RIVM richtlijnen – ‘verantwoord winkelen’

RIVM – Richtlijnen ‘verantwoord winkelen’

Om veilig en verantwoord te kunnen winkelen heeft het RIVM op 26 maart 2020 richtlijnen opgesteld die ervoor zorgen dat er verantwoord gewinkeld kan worden.

In het protocol is er aandacht voor verantwoord winkelen met algemene regels die voor alle winkels gelden. Daarnaast zijn er aanvullende adviezen voor ondernemers die moeite hebben met het handhaven van de gewenste 1.5 meter afstand: dit geldt onder andere voor optiekondernemers. Hieronder vind je dit specifieke stukje informatie uit het protocol:

Voor ondernemers die 1,5 meter niet kunnen waarborgen (opticiens bijv.)
1. Werk zoveel mogelijk op afspraak, zodat de klantcontacten gedoseerd kunnen worden
2. Neem een intake af met de klant, waarin gezondheidsregels worden besproken

Het protocol (met spelregels en de bijbehorende poster) is verspreid onder alle winkels in Nederland die open zijn. De instructies moeten winkeliers helpen om klanten eenvoudig te kunnen aanspreken als ze de regels niet naleven. Andersom kunnen klanten winkeliers of andere klanten aanspreken op de regels. Via de website van de Rijksoverheid zijn alle materialen te vinden. Optiekondernemers kunnen op basis van bijgevoegde formats hun eigen poster op maat maken (inclusief logo’s). Hieronder zie je een voorbeeld van een poster: