Coronavaccinatie; mag ik mijn werknemer vragen zich te laten vaccineren?

Mag je je werknemers verplichten of vragen om zich te laten vaccineren? Eigenlijk is wetgeving hier heel duidelijk in. Nee, je mag een werknemer niet verplichten om zich te laten vaccineren. Dit is overigens hetzelfde voor het testen, je mag een werknemer ook niet verplichten om zich te laten testen.

Maar wat kun je dan wel doen? Het allerbelangrijkste advies is, ga vooraf in gesprek met je werknemers! Zo voorkom je dat er onduidelijkheid ontstaat. Zorg dat je zelf goed geïnformeerd bent zodat je je werknemers ook goed kunt informeren. Probeer onzekerheden weg te nemen door goede informatie te geven. Wees open over hoe je er zelf in staat en voorkom dat een werknemer zich verplicht voelt om zich te laten vaccineren.”

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving voor je werknemers. Zolang er gewerkt wordt volgens het Sectorplan Optiek voldoe je hier aan.

Tips!

  1. Ga het gesprek voortijdig aan en creëer openheid.
  2. Laat je goed informeren! De NUVO verzekeringsdienst heeft onlangs een webinar georganiseerd betreffende dit onderwerp.  ‘Vaccinatie, privacy en gezondheid van uw medewerkers’ Aanwezig is ook Jeroen van Kampen (Klinisch Viroloog Erasmus MC) die op een heldere manier over de werking, beoordeling en ontwikkeling van de coronavaccins vertelt. Zie: schoutenzekerheid.nl/vaccinatie
  3. Download het whitepaper met daarin alle informatie nog een op een heldere manier uitgelegd: Whitepaper Corona vaccinatie