De rol van leidinggevenden bij arbeidsverzuim
Wist je dat 80% van het verzuim niet direct door ziekte komt? Vaak spelen andere factoren, zoals werkdruk, onduidelijke verwachtingen of een negatieve werksfeer, een grote rol. Als leidinggevende heb je een sleutelpositie in het herkennen en voorkomen van verzuim.
Van werkdruk tot verzuim: de managementrol
Leidinggevenden zijn verantwoordelijk voor het organiseren van werkprocessen en het verdelen van taken. Een te hoge werkdruk, onduidelijke verwachtingen of een negatieve werkcultuur kunnen (langdurige) stress veroorzaken, wat uiteindelijk tot verzuim kan leiden. Een leidinggevende heeft een directe invloed op de motivatie en betrokkenheid van medewerkers. Gebrek aan erkenning, doorgroeimogelijkheden of duidelijke communicatie kan leiden tot ontevredenheid, wat de kans op verzuim weer kan vergroten. De leidinggevende speelt hier dus een cruciale rol in.
Een goede leidinggevende ziet verzuim niet als een losstaand probleem, maar als een signaal van onderliggende factoren binnen de organisatie en de verantwoordelijkheid ofwel het persoonlijk leiderschap die de medewerker hier in neemt. Een van de belangrijkste taken van een leidinggevende is het scheppen van een werkomgeving waarin medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Als medewerkers het gevoel hebben dat ze met hun zorgen en problemen terecht kunnen bij hun leidinggevende, verkleint dat de kans op langdurig verzuim. Regelmatige team overleggen en individuele gesprekken kunnen helpen om vroegtijdig signalen van overbelasting of onvrede te herkennen.
Herken je de signalen?
Het is van belang om als leidinggevende een goed overzicht van de werkdruk en het gedrag van zijn of haar teamleden te hebben. Het is daarnaast belangrijk om alert te zijn op signalen van stress of overbelasting, zoals:
• Verminderde productiviteit;
• Veranderingen in gedrag, zoals prikkelbaarheid of teruggetrokkenheid;
• Fysieke klachten, zoals vermoeidheid of hoofdpijn.
De Adviseur Arbeid & Gezondheid van De Arbodienst ondersteunt bij het voeren van deze gesprekken. Je adviseur kijkt mee op zowel preventief niveau als gedurende het arbeidsverzuim. Een onafhankelijke blik op de medewerker en organisatie kan bijdragen aan het geven van inzichten op hoe het arbeidsverzuim te verminderen binnen je organisatie. Echter, uiteindelijk is het aan jou om deze verandering binnen de organisatie toe te passen. Lees meer op: Het belang van een goede arbodienst